Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е

...
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е
Коментари Харесай

Д-р Симона Свиленова: Вярвам в максимата, че човек е толкова голям, колкото големи са мечтите му

      Лекарят не е просто експерт, който работи ослепително или е направил неточност. Не е и единствено оня, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е само специалист, от който зависи здравето, а от време на време – и животът ни.
      Той е всичко това, само че и доста повече – тъй като зад всяко име с „ доктор “ начело стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, по какъв начин работи и по какъв начин почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „ Кой сте Вие, докторе? “
Д-р Симона Свиленова е специализант в Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „ Лозенец “.

Завършва Медицинския факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “ през 2021 година с отличие. Има засилен интерес към тази компетентност още от студентските си години и от 2017 година става доброволец към клиниката.

Преминала е образование и има документ за работа по новаторска методика с инсталация за отнасяне признаците на дискомфорт при вагиналните промени при дамите Caress flow.

Д-р Свиленова е член на Българския лекарски съюз. Участва в конгреси и семинари по специалността.

Д-р Свиленова, по какъв начин избрахте да се посветите на акушерството и гинекологията?

Избрах да изучавам медицина и да специализирам акушерство и гинекология, тъй като работата с бременни и родилки за мен е била неспокойствие и предизвикателство. Да чувствам първата глътка въздух в ръцете си е едно незабравимо прекарване и да бъда част от това за мен е голяма привилегия. Неповторимо е възприятието да посрещнеш новия живот с щастливите родители.

Разкажете за първите си стъпки като специализант в УМБАЛ „ Лозенец “? Кой Ви посрещна, кой Ви вкара в работата?

Първите ми стъпки като специализант бяха плахи, имах толкоз въпроси в главата си: " Ще се оправя ли? ", " Правилно ли избрах специалността си? ", " Винаги ли е толкоз динамично професионалното всекидневие на сътрудниците ми? ".

В Клиниката по акушерство и гинекология към УМБАЛ " Лозенец " работят изключителни експерти, които имам удоволствието да познавам още от трети курс на следването ми, тъй като пристигнах като доброволец. С добра дума и упътвания, с образеца за работа в екип и високо възприятие за отговорност, сътрудниците, които ме посрещнаха дадоха отговор на моите въпроси и съмнения. Разбрах, че съм вярното място, измежду верните хора и че съм направила верния избор. Благодаря на целия екип под управлението на доцент Дорина Асенова за голямата подкрепа- морална и професионална.

Имали ли сте към този момент тежки обстановки – сама или дружно с по-опитни от Вас сътрудници? Разкажете за първата Ви среща с компликациите на специалността.

В нашата компетентност има незабавни обстановки, които заплашват доста постоянно живота и на майката, и на плода. По време на моите първи срещи с тежки обстановки до мен са били сътрудниците ми и, от висотата на техния дълголетен опит, са ме научили по какъв начин да се оправям. Щастлива съм, че работя в екип, който е една добре смазана машина и всеки знае, че отговорността за бъдещия живот е обща. С поддръжката си сътрудниците ми нито за момент не са позволили да се усещам неуверена в това, което върша.

Доброто здраве на дамата допуска и самодейно държание, имате ли усещане, че българката по-често демонстрира интерес и търси консултация със експерт преди да е станало късно?

Напоследък от ден на ден се подчертава върху ролята на навременната профилактика и смисъла й за ранната диагностика на редица болести.

За мое голямо задоволство все по-голям брой дами обръщат внимание на самодейното държание и грижата за здравето. Така се заобикаля закъснялата диагностика, а това има голямо значение.

Вече имате опит и с използването на нови технологии при гинекологични проблеми. Разкажете за методиката caress flow и преимуществата й?

Caress flow е новаторска лечебна система, чийто лековит резултат е вследствие от синергичното деяние на О2 и хиалуронова киселина. Методът е ефикасен, изцяло неусетен, неинвазивен и пациентката след операция може незабавно да се върне към ежедневните си действия. Жените, които са минали през процедурата не оповестяват за странични резултати. При огромен % от тях има усъвършенстване на признаците още след първата операция.

Радвам се, че мога да работя по този актуален метод и да оказвам помощ на доста дами, които имат нужда от това щадящо и дейно лекуване.

В персонален проект какво Ви вълнува най-вече в навечерието на Нова година?

Пожелавам си през 2024 година да реализирам от ден на ден от задачите, които съм си сложила и да се веселя на професионални триумфи.

В навечерието на коледните и новогодишните празници бленувам да срещам към себе си здрави, усмихнати и щастливи хора. Надявам се през идната година да има повече родени здрави деца и раждаемостта в България да се увеличи. Нека 2024 година за всички да бъде сполучлива, спокойна и изпълнена с позитивни страсти.

Коя своя фантазия желаете да видите осъществена в близко бъдеще?

Мечтая аз и фамилията ми да бъдем здрави, със същия възторг да продължа специализацията си и да я завърша сполучливо. Вярвам в максимата, която споделя, че човек е толкоз огромен, колкото огромни са фантазиите му.

Кои полезности – професионални и човешки, желаете да съхраните постоянно и при всички условия?

В тази толкоз хуманна специалност преди всичко считам, че един доктор би трябвало да запази човечността, търпението да изслушва и да схваща пациента. Водещите професионални полезности за мен са постоянството, всеотдайността и стремежът към рационализиране.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР